Gå direkt till innehåll
Huset i Tolg ger känslan av ett äldre hus men med alla praktiska och moderna funktioner som en barnfamilj önskar.
Huset i Tolg ger känslan av ett äldre hus men med alla praktiska och moderna funktioner som en barnfamilj önskar.

Blogginlägg -

En modern hyllning till gamla Småland

Strax utanför Växjö nordväst om Rottne i byn Tolg, omgiven av naturen med närhet till allt vad Smålands natur kan erbjuda i form av både sjöar och skogar, har Elisabeth och Tobias byggt sin husdröm. Ett hus som för tankarna till gamla Småland men som har alla nödvändigheter och kvaliteter som vilket modernt hem som helst.

För tre år sedan fick Elisabeth och Tobias erbjudande om att bygga på tomten där det idag står ett nytt färdigt trähus. Huset smälter, sin unga ålder till trots, helt självklart in på sin plats bland betydligt äldre klassiska byggnader i samma stil. Parets ambition till en början var att hitta ett befintligt hus i Tolg, där Elisabeth är uppvuxen, som de kunde renovera och göra till sitt. Men byn är populär och husen få, så när de fick erbjudandet om att bygga nytt på Elisabeths föräldrars tomt, tvekade de inte länge. Men även om det nu skulle bli ett nytt modernt hus så var det viktigt för paret att inte tappa känslan av ett äldre hus.

– Vi tycker om den klassiska småländska stilen och ville bibehålla en känsla av ett äldre hus även om det är nytt. Det har varit den röda tråden under hela tiden som vi har byggt, säger Tobias.

På baksidan ligger verandan med utsikt mot Tolgasjön.

Att främja lokala aktörer och det småländska hantverket har också varit en tydlig ambition under processen. Huset är tillexempel byggt enbart med skog ifrån den egna gården och sågat på plats i byn – vilket tog sin lilla tid.

– I och med att det är en skogsgård så fick vi först lägga ett års tid på att såga ned träd, såga virke och sedan stapla och lyfta trä, fortsätter Tobias.

I slutet av mars 2020 togs sedan det första spadtaget och nästan exakt ett år senare, kunde paret flytta in. Idag har paret bott i huset i drygt ett år och har även fått tillökning till familjen under tiden – sonen Alve.

De vackra rombspröjsen sitter mellan glasen. En lösning som underlättar fönsterputsningen.

Stora krav matchades enkelt av Elitfönster

Att fönsterna skulle bli en central del i huset stod klart tidigt. Det var en stor mängd fönster som hade en betydande del i att skapa husets karaktär. Det var viktigt att hitta fönster vars design gick i linje med den klassiska småländska stilen som paret ville åt. Elisabeth och Tobias hade tre huvudsakliga kriterier när de letade efter sina drömfönster – estetik, funktionalitet och kvalitet.

– Vi ville ha rombfönster med mellanglasspröjs eftersom det var viktigt för oss att det skulle vara enkelt att putsa fönsterna då det var så pass många. Kvalitet var också jätteviktigt, det måste vara något vi vet kommer hålla under en längre tid, säger Elisabeth.

Elisabeth och Tobias tittade på flera fönstertillverkare men berättar varför valet snabbt föll på Elitfönster.

– Vi tittade på andra alternativ men hos andra leverantörer behövde vi alltid kompromissa med någon del. Vi upplevde att Elitfönster var den enda leverantören som kunde tillgodose alla våra önskemål, säger Tobias.

I den spatiösa verandan är matplatsen placerad.

Vrid- eller sidhängt fönster? Det är frågan

Familjens val blev Elitfönster Original Alu med några till- och specialval för att fönsterna skulle bli precis som de önskade. Bland annat valde familjen att beställa vridfönster – även fast de egentligen ville ha sidhängda. Men familjens vision kunde ändå realiseras med hjälp av ett tips från sin återförsäljare.

– Det var vår sons småkusiner som lyckades övertyga oss om att byta till vridfönster. De visade hur de enkelt kunde öppnade ett sidhängt fönster hemma hos dem och var på väg ut på taket (!). Men då hjälpte vår återförsäljare oss att ändra till en bredare mittpost så att det fortfarande skulle se ut som sidhängda fönster även om det är vridfönster, säger Tobias.

Traditionell färgsättning med vackra snickeridetaljer. Med en bredare mittpost efterliknar vridfönstret ett sidhängt 2-luftsfönster.

Vann tillbaka sina fönster

Våren 2020, i samband med att parets hus precis börjat byggas hade Elitfönster en tävling där man som kund kunde vinna tillbaka sitt fönsterköp. Paret fick syn på tävlingen när de gick in på Elitfönsters hemsida för att välja handtag till sina altandörrar. Med bara någon enstaka dag kvar tills ansökan stängde skickade de in sitt bidrag. Och tur var väl det då Elisabet och Tobias tog hem vinsten, något de är stolta över.

– Vi har ju byggt och lagt mycket energi på att skapa vårt drömhus. Därför är det är extra roligt att få ett kvitto på att vi gjort något rätt och att även andra uppskattar det, avslutar Tobias med Elisabeth som instämmer.

Familjen med vinstchecken.

Tips från Elisabeth och Tobias

Elisabeth och Tobias bjuder på några tips till dem som går i fönsterköpar-tankar.

1. Kompromissa inte med kvaliteten
Välj det du verkligen vill ha. Fönster är ofta den enskilt största investeringen i ett hus och därmed inte värd att kompromissa med.

2. Gör din research
Att välja fönster är en viktig del som ger ditt hus karaktär. Gör din research noga och våga satsa så att det blir bra.

3. Välj en duktig återförsäljare
Vi hade ett väldigt bra samarbete med vår återförsäljare i Braås. De har hjälpt oss jättemycket och kommit med tips längs vägen om vad som är lämpligt och möjligt. De hade även stor erfarenhet av Elitfönster vilket var en trygghet för oss.

– Vi har fått väldigt många frågor om våra fönster, folk som kört förbi har stannat och undrat över färgkoden på fönsterna, berättar Elisabeth. Väldigt roligt, fortsätter hon och berättar att färgkoden är NCS S 2050-Y20R.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Maria Lingmerth

Anna Maria Lingmerth

Presskontakt Marknadschef 073-960 89 07

Relaterat innehåll

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige