Gå direkt till innehåll
Från och med den 15 augusti kan alla Elitfönsters produkter identifieras och spåras enligt den globala standarden GTIN.
Från och med den 15 augusti kan alla Elitfönsters produkter identifieras och spåras enligt den globala standarden GTIN.

Pressmeddelande -

Alla Elitfönsters produkter blir spårbara när byggbranschen digitaliseras

Säkrare installation och effektivare underhåll. Elitfönster kopplar nu även individuellt anpassade fönster till GTIN, en internationell standard för digital spårbarhet. Därmed fortsätter den småländska tillverkaren vara en av dem som går i bräschen för digitaliseringen av branschen. 

Från och med den 15 augusti kan alla Elitfönsters produkter identifieras och spåras enligt den globala standarden GTIN. För byggentreprenörer och fastighetsförvaltare innebär det bättre kontroll och tydligare överblick över fönsterna i en fastighet, både vid installationen och det framtida underhållet. Med hjälp av GTIN kan produkterna spåras genom hela logistikflödet vilket även ger möjlighet till att optimera planeringen ute på byggarbetsplatsen.

Förändringen betyder också att Elitfönster ligger i linje med byggbranschens beslut om att under sommaren 2022 anpassa märkningen av samtliga produkter till GTIN-systemet.

– Det här är helt nödvändigt för branschen. Nu kopplar vi en unik identifierare till varje produkt, något som gäller även de fönster som konfigureras särskilt för enskilda byggnader. Det gör att beställare och förvaltare får en helt annan möjlighet att spåra fönstrets alla delar och produktinformation i en särskild produktdatabas, samt snabbt få tillgång till hela miljövarudeklarationen, säger Jörgen Hansson, Solution Architect på Elitfönster.

Utmaning för anpassade produkter

GTIN, som står för Global Trade Item Number, används som standard inom en rad olika branscher. Under 2018 fattade en rad ledande aktörer inom byggbranschen ett principbeslut om att ansluta alla byggprodukter till systemet. För företag som arbetar med serietillverkade produkter har anpassningen inte inneburit några större utmaningar. Men för de som erbjuder konfigurerade produkter, så som fönster, dörrar eller kök, har det krävts nya rutiner för att effektivt kunna koppla de stora mängder data som finns för varje produkt till varje enskild konfiguration.

– Vi tillverkar enorma mängder fönster varje år och många av dem anpassas direkt efter varje enskilt bygge. Tidigare har det inte varit praktiskt möjligt att ge varje konfiguration en egen identifierare. Vi har nu tagit fram en lösning inom TMF Dörr & Fönstergruppen som vi nu implementerat vilket gör att Elitfönster fortsätter gå i bräschen för digitaliseringen av byggbranschen, säger Jörgen Hansson.

Syftet med Dörr- och Fönstergruppens GTIN-projekt är att ta fram en tillämpning av hur även konfigurerbara byggprodukter ska kunna identifieras med GTIN. Detta för att kunna tillhandahålla spårbarhet samt information om produkters miljöprestanda, skötsel och återvinning under hela livscykeln. Martina Hallgren, projektledare inom branschutveckling och näringspolitik på TMF berättar om vikten av GTIN ut ett branschperspektiv:

– Vi har successivt fått allt fler krav inom miljö- och hållbarhetsområdet, vilket i sin tur ökar behovet av att kunna spåra produkter och att hitta information om vad som byggs in i ett hus. GTIN blir nyckeln till att hantera den informationen digitalt genom hela livscykeln.

Komplett digital information

Utöver GTIN har Elitfönster en produktdatabas som kunder och konsumenter kommer åt genom att scanna produktens unika GTIN eller QR-kod. Där hittas produktspecifik information som prestanda, miljövarudeklaration, reservdelar och garantier.

– Kombinationen av produktdatabasen och GTIN gör Elitfönster unika. Vi är stolta över att kunna ge våra kunder och konsumenter komplett digital information om sina fönster, säger Jonas Hernborg, VD på Elitfönster.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 1000 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2021 en omsättning på 2 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska. 

Kontakter

Jonas Hernborg

Jonas Hernborg

VD VD för Elitfönster AB 0703 – 94 98 59 Elitfönsters hemsida
Elitfönster AB

Elitfönster AB

Måndag- fredag 07.30.16-30 (lunch 12-13) Tel: 010 - 451 40 00

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige