Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Elitfönster varslar 165 medarbetare om uppsägningar

Hög inflation, fortsatt stigande räntor och oro i omvärlden gör att förutsättningarna på bostadsmarknaden, framförallt inom nybyggnation, har kraftigt försämrats. Så sent som förra veckan konstaterade SCB att nybyggnationen har halverats under första kvartalet 2023 och Byggföretagen menar att ”bostadsbyggandet inte har varit så här lågt på ett decennium”. Detta marknadsläge har resulterat i minskad orderingång för Elitfönster. För att anpassa verksamheten har bolaget därför idag varslat 165 medarbetare om uppsägning.

Den minskade orderingången i kombination med att den förväntande säsongsökningen har uteblivit är orsaken till beslutet om varsel. Elitfönster har under förmiddagen idag informerat internt om att 165 medarbetare varslas om uppsägning. Varslet gäller 125 kollektivanställda och 40 tjänstemän och omfattar medarbetare i Vetlanda, Lenhovda och Växjö.

Det här är ett oerhört tråkigt besked att behöva lämna. Men som marknaden ser ut just nu måste vi anpassa vår verksamhet för att kunna vara hållbara och lönsamma över tid. Vi är väldigt måna om att tillsammans med våra fackliga representanter hitta bra lösningar på övertaligheten, säger Jonas Hernborg VD på Elitfönster.

Förhandlingar med fackliga parter kommer att inledas snarast.

Långsiktiga aktiviteter fortsätter

Samtidigt som företaget kortsiktigt måste dra ner på verksamheten fortsätter arbetet med att skapa en stabil verksamhet för framtiden. Framförallt gäller detta den stora satsningen på One Factory i Vetlanda – en investering som företaget är övertygade om kommer att stärka bolagets hållbarhet och konkurrenskraft långsiktigt.

Vi vet att det finns ett underliggande stort behov av renovering, energieffektivisering och fler bostäder. Elitfönsters långsiktiga satsningar ligger fast-så att vi är redo den dagen marknaden vänder upp igen , säger Jonas Hernborg VD på Elitfönster.

Elitfönster omsatte cirka 2,3 miljarder kronor under 2022 och har cirka 950 anställda i Vetlanda, Lenhovda och Växjö i Småland.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Kontakter

Jonas Hernborg

Jonas Hernborg

VD VD för Elitfönster AB 0703 – 94 98 59 Elitfönsters hemsida

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige