Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny nordisk rapport avslöjar framtidens botrender

PRESSMEDDELANDE 2012-05-07

Hemmet – viktigt så in i Norden

Ny nordisk rapport avslöjar framtidens botrender

Svenskar är de nordbor som imponeras mest av ett fint hem. Över hälften planerar också att renovera inom de närmaste åren och därmed ta sig ytterligare några steg mot drömhemmet. Samtidigt finns det en del motsägelsefulla trender att ta ställning till – många vill till exempel ha större boende, men såväl ekonomi som energieffektivitet pekar åt motsatt håll. Det är några av slutsatserna i rapporten ”Big Dreams. Small Spaces” framtagen av Kairos Future på uppdrag av fönsterföretaget Elitfönster.  

Rapporten bygger på intervjuer med 3000 ägare av hem i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt expertintervjuer och trendresearch. Den ger en unik inblick i dagens boendetrender och vad vi kan förvänta oss av framtidens hem. Rapporten visar också på sju viktiga trender som kommer att påverka framtidens hem samt sju olika husägarprofiler och deras syn på boende.

”Vår rapport visar att det är väldigt mycket som ska rymmas i framtidens hem – både fysiska saker och våra drömmar. Och kanske är det så att det är vägen mot drömhemmet som är viktigare än målet i sig. Inte minst då bilden av det perfekta hemmet ständigt skiftar, menar Jonas Netterström, vd på Elitfönster”

Rapporten visar bland annat att:

Hemmet imponerar mest på svenskar

Ett fint hem har blivit status – det är de tillfrågade i rapporten överens om. Så många som sex av tio svenskar och lika många norrmän tror att människor i allmänhet imponeras av ett fint hem. Boende i Danmark och Finland är mindre bekymrade om vad grannen säger om deras hem – här är det bara fyra av tio som tror att ett fint hem imponerar.

Renoveringar planeras trots osäkra bopriser och även utan ROT-avdrag

Boendet står ofta för en stor del av våra utgifter. I Sverige har hemmet i tider av uppåtgående priser för många dessutom utgjort en finansieringskälla för att renovera och förbättra. Trots många frågetecken om åt vilket håll huspriserna är på väg planerar närmare var tredje svensk att göra omfattande renoveringar inom ett år och en majoritet inom tre till fem år.

Att så många som nästan åtta av tio ser renovering och förbättringar i hemmet som investeringar och inte kostnader talar sitt tydliga språk. De skattelättnader som finns i form av det så kallade ROT-avdraget påverkar däremot inte benägenheten att lägga pengar på renoveringar. Sju av tio tillfrågade svenskar skulle genomföra planerade renoveringar även utan ROT-avdraget.

Ljuset avgörande

När svensken tillfrågas om sitt drömhem återkommer vissa svar långt oftare än andra. Drömhemmet ska vara stort och ljust. 54 procent av svenskarna menar till och med att ljuset i hemmet är avgörande för deras välbefinnande.

”Fler än nio av tio tillfrågade i rapporten tycker att hemmet är viktigt eller mycket viktigt och väldigt många planerar dessutom att göra förändringar för att ta ytterligare steg mot sina drömmars hem, säger Jonas Netterström, vd på Elitfönster.”

 

Om studien

Studien innefattar ett flertal metoder: expertintervjuer, trendresearch och en kvantitativ undersökning med drygt 3000 respondenter som äger sitt boende. Datainsamlingen till den kvantitativa undersökningen genomfördes med webbaserade access-panels, där respondenterna motsvarar befolkningen i stort med avseende på kön region och ålder.

Bilaga: Sammanfattning av rapporten

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Jonas Netterström, vd Inwido Sverige AB 

mob: 0708 - 160 180, mail: jonas.netterstrom@inwido.se

Malin Lindgärde, marknadsdirektör Inwido Sverige AB 

mob: 0730 - 350 354, mail: malin.lindgarde@inwido.se


Ämnen

Kategorier


Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges största fönsterföretag, med produkter för såväl småhus som stora byggprojekt. Sedan starten 1924 har Elitfönsters produkter bidragit till att förbättra totalupplevelsen av ljud och ljus i svenska bostäder. Elitfönster är ledande inom utvecklingen av energieffektiva fönster och säljs bland annat genom byggfackhandeln. Elitfönster är en del av Inwido-koncernen. För mer information besök www.elitfonster.se

Kontakter

Anna Maria Lingmerth

Anna Maria Lingmerth

Presskontakt Marknadschef 073-960 89 07

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige