Gå direkt till innehåll
Elitfönster redovisar branschens lägsta  klimatpåverkan*

Pressmeddelande -

Elitfönster redovisar branschens lägsta klimatpåverkan*

Jämförelser visar att Elitfönsters miljövarudeklarationer (EPD) av produkterna är de mest kompletta och specifika i branschen. De uppfyller samtliga internationella riktlinjer gällande uppbyggnader av EPD:er och omfattar produktens hela livscykel. Nu kan företaget även stoltsera med branschens i särklass lägsta klimatpåverkan gällande tre utvalda standardprodukter.*

Elitfönster jobbar målinriktat och helt transparent med objektiv och jämförbar miljödeklaration på sina produkter där man definierar produktens miljöpåverkan i delar av eller genom hela livscykeln. Denna transparenta miljödeklaration möjliggör utveckling av affärsmodeller för hållbara produkter med minsta möjliga miljöpåverkan. Arbetet är en intern angelägenhet och en framtida hygienfaktor, men är även kopplat till Elitfönsters engagemang i Byggföretagens Färdplan 2045 för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor.

Våra EPD:er är uppbyggda på ett sätt som branschen inte tidigare sett och ger en helt transparent bild av produktens hela livscykel. Vi är dessutom ensamma om att redovisa miljöpåverkan baserat på energiåtgången i användarfasen och att rapportera i enlighet med Europeiska standards och produktspecifika regler anpassade för fönster, säger Mats Brånäs, Certifierings- och provningsansvarig Elitfönster.

Hållbara resultat
De tre senaste EDP:erna* som Elitfönster publicerade på EPD International visar slående resultat. Elitfönsters klimatpåverkan ligger 35-48% under Boverkets generella regler och 35-61% under konkurrerande tillverkares klimatpåverkan av fönster i PVC eller aluminium. Med detta är Elitfönster ohotat bäst i klassen och resultaten är frukten av ett intensivt miljö- och hållbarhetsarbete.

Ett verksamhetsövergripande och internt förankrat hållbarhetsarbete är inte någonting man gör för sakens skull, det är viktigt och spelar roll. Det ska idag vara en naturlig del i ett företags arbetsprocess och på Elitfönster ser vi EPD:er som en viktig beståndsdel i detta. Vi är väldigt stolta över de resultat som uppvisas och vi ska jobba hårt för att fortsätta vara branschledande på miljö- och hållbarhetsområdet, säger Jonas Hernborg, vd Elitfönster.

*gäller hela livscykeln för produkterna Elitfönster Original Alu Vridfönster AFH, Elitfönster Original Alu Fast fönster AFK och Elitfönster Harmoni 3-glas Fast karm EFL-AL.


Ämnen

Kategorier


Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 år av småländsk hantverkstradition. Bolaget ingår i Inwido-koncernen och hade 2020 en omsättning på 1,8 miljarder kronor. Elitfönster har cirka 1000 anställda och finns i hela landet. Man står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet - på småländska.

Kontakter

Anna Maria Lingmerth

Anna Maria Lingmerth

Presskontakt Marknadschef 073-960 89 07

Relaterat innehåll

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige