Gå direkt till innehåll
Koldioxidsnålt aluminium minskar Elitfönsters klimatavtryck

Pressmeddelande -

Koldioxidsnålt aluminium minskar Elitfönsters klimatavtryck

Genom långsiktiga samarbeten med lokala underleverantörer har Elitfönster skapat unika och hållbara cirkulära flöden där nästan allt överblivet material återvinns och används på nytt. Nu minskar den småländska fönstertillverkaren sitt redan låga klimatavtryck genom att endast använda aluminium som har producerats med förnybara energikällor.
– Efter glas har aluminiumet den största klimatpåverkan för våra produkter, så det här initiativet kommer att göra stor skillnad, säger Tommy Freijd, Inköpschef på Elitfönster.

Småländska Elitfönster har arbetat cirkulärt med hållbarhet långt innan hållbarhetsfrågorna hamnade högt på samhällsagendan. Samarbetet med den lokala leverantören av aluminium, Hydro, inleddes i början av 80-talet och har utvecklats under åren. Aluminiumbeklädnaden på fönstret används för att skydda mot väder och vind och ger det därigenom en längre livslängd än en yta av trä, men är samtidigt ett av de material som har störst miljöpåverkan för en fönstertillverkare. Det är dock stor skillnad i klimatavtrycket beroende på var och hur aluminium produceras. Det genomsnittliga klimatavtrycket för aluminium i Europa är 8,6 kilo CO2 per kilo aluminium, men klimatavtrycket för aluminium producerat med el från vattenkraft kan vara minst 4,0 kilo CO2 eller lägre. Därför är det viktigt att veta hur aluminiumet du köper är tillverkat och var.
– Hydros tillverkningsläggning i Vetlanda ligger i anslutning till vår produktion så samarbetet kring hållbarhet har varit naturligt. De är ganska unika eftersom de har kontroll över hela kedjan för aluminium – från framställning av råaluminium till tillverkning av profiler. Det ger oss stora möjligheter att påverka; vi trycker väldigt mycket på hållbart partnerskap där vi försöker jobba långsiktigt och utvecklas tillsammans, säger Tommy Freijd.

Hydro REDUXA införs i april
Hydro lanserade för ett par år sedan mer koldioxidsnåla produktsegment, bland annat Hydro REDUXA. Genom att använda förnybara energikällor, som vattenkraft och solenergi, har koldioxidutsläppen kunnat minimeras och gjort produktserien till en av de mest hållbara i världen. Den första april kommer Elitfönster att införa Hydro REDUXA på hela sitt produktsortiment och minskar därigenom potentiellt aluminiumets klimatavtryck med upp till hela 50 procent jämfört med primäraluminium som använda i Europa.
– Vi ser väldigt mycket fram emot lanseringen i april. Mycket av vårt klimatavtryck handlar om materialen som vi använder och som inköpare har vi ett ansvar att bidra till att våra leverantörer satsar på hållbara produkter – tillsammans kan vi göra en stor skillnad, avslutar Tommy Freijd.

Ämnen

Kategorier


Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 1000 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2020 en omsättning på 1,8 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.


Kontakter

Anna Maria Lingmerth

Anna Maria Lingmerth

Presskontakt Marknadschef 073-960 89 07

Relaterat innehåll

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige