Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Inwido Sverige firar ett år med Industrispåret - har blivit en jobbmaskin

Det är nu ett år sedan Inwido Sverige i Vetlanda inledde Industrispåret tillsammans med Arbetsförmedlingen och Lärcentrum. Med facit i hand har integrationsprojektet för nyanlända visat sig vara en jobbmaskin. 45 procent av dem som deltagit under 2017 har i dag fast anställning i företaget.

De nyanlända som ingår i Industrispåret får utbildning i svenska och möjlighet att praktisera vid ett företag. På Inwido Sverige i Vetlanda läser deltagarna svenska två timmar dagligen på arbetsplatsen. Därutöver introduceras de till arbetsuppgifter i fönsterfabriken. För den enskilde deltagaren pågår programmet i tre månader.

Inwido Sverige i Vetlanda tog emot de första studenterna den 12 december 2016. Det var en grupp på elva personer. Av dessa har i dag fem personer fast anställning. Efter det första året har Inwido Sverige tagit emot och avslutat tre grupper med totalt 22 deltagare. Av dessa har nu 10 personer fast anställning i företaget. En fjärde grupp med sex deltagare började i december 2017.

– Vi är mycket nöjda med Industrispåret. Det är av stort värde för både företaget och deltagarna. Det är bara att konstatera att vi som företag kommer att vara beroende av inflyttad arbetskraft framöver och samtidigt bidrar vi till integrationen i samhället. Ett fast jobb är nyckeln till ett återfunnet fotfäste och självständighet när man är nyanländ i Sverige. Vi fortsätter med Industrispåret och hoppas kunna behålla den stora andelen nyanställningar, säger Henrik Hjalmarsson, VD för Inwido Sverige.

En av dem som fått anställning på Inwido Sverige är Ahmed Hassan från Somalia. Han kom till Sverige 2012 och fick vänta på sitt uppehållstillstånd till 2016. Han deltog i den första gruppen som Inwido Sverige tog emot i Industrispåret och arbetar i dag i tvåskift på ytbehandlingen och roterar mellan olika delar av tillverkningen.

– Mitt liv är mycket bättre nu när jag kan försörja min familj. Jag trivs bra på jobbet och jag lär mig nya saker hela tiden. Det var inte bara språklektionerna som lärde mig svenska, jag lär mig språket bättre hela tiden genom att arbeta och tala med mina kolleger, säger han.

För mer information vänligen kontakta:

Henrik Hjalmarsson, VD Inwido Sverige, tel +46 (0)10-451 40 00                                 henrik.hjalmarsson@inwido.se

Mariette Lindsjö, Marketing & Innovation Director Inwido Sverige, tel +46 (0)70-00 20 114 mariette.lindsjo@inwido.se 

Ämnen

Kategorier


Inwido Sverige är en del av Inwidokoncernen, som är Europas största leverantör av fönster och en av de ledande leverantörerna av dörrar. Inwido Sverige marknadsför starka varumärken som bland annat Elitfönster, Hajom, SnickarPer, Hemmafönster, Diplomat, Outline och ERA fönster. Inwido Sverige omsatte cirka 2,1 miljarder kronor under 2016 och har cirka 1 100 anställda. Huvudkontoret ligger i Vetlanda och produktionen sker vid åtta fabriker vid fem orter; Lenhovda, Vetlanda, Hånger, Hajom och Väröbacka. För mer information se www.inwido.se

Kontakter

Anna Maria Lingmerth

Anna Maria Lingmerth

Presskontakt Marknadschef 073-960 89 07

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige