Gå direkt till innehåll
En av tre svenska husägare kollar energipriset så gott som varje dag och var fjärde beskriver det som en besatthet. Det visar en ny rapport från Kairos Future gjord på beställning av fönstertillverkaren Elitfönster.
En av tre svenska husägare kollar energipriset så gott som varje dag och var fjärde beskriver det som en besatthet. Det visar en ny rapport från Kairos Future gjord på beställning av fönstertillverkaren Elitfönster.

Pressmeddelande -

Mätmani och energibesatthet präglar svenska villaägare

En av tre svenska husägare kollar energipriset så gott som varje dag och var fjärde beskriver det som en besatthet. En skenande inflation och lägre disponibel inkomst i kombination med en energikris gör att fler inte bara ser till att minska energiförbrukningen, utan även undersöker om och hur själva bostaden kan användas för energiproduktion. Det visar en ny rapport från Kairos Future gjord på beställning av fönstertillverkaren Elitfönster.

Konsumenter med kontrollbehov

Enligt undersökningen anser 23 procent att det egna intresset för energiförbrukningen i hemmet börjar likna en besatthet. Beteendet är särskilt utbrett bland yngre generationer, eftersom 30 procent av Millennials (födda cirka 1981–1996) instämmer i påståendet. Appar för mätningar i hemmet, exempelvis elkonsumtion i realtid, är populära och en tydlig indikator på husägarnas behov av att känna kontroll i en föränderlig värld.

“Som privatperson är det lätt att känna sig maktlös inför de stigande energipriserna. Mätningsmanin när det kommer till energiförbrukning är ett symtom på viljan att känna att man gör något, att inte ligga efter. Förhoppningsvis leder detta både till att konsumenterna identifierar energibovar och gör något åt dem,” säger Jonas Hernborg, VD på Elitfönster.

Från självförverkligande lyx till fokus på avkastning

Under det senaste decenniet har de gynnsamma ekonomiska förutsättningarna lett till en våg av bostadsrenoveringar och självförverkligande projekt som lyxiga kök, terrasser och pooler. Med stigande räntor och elpriser på historiskt höga nivåer prioriterar hushållen nu snarare investeringar i hemmet som kan spara pengar, exempelvis solceller, byte av uppvärmning och andra former av energieffektivisering.

“Hela 79 procent av husägarna tycker att det är viktigare än någonsin att ha ett energieffektivt hem. Inte bara för att man bryr sig om miljön, utan även för hushållsekonomins skull. Sex av tio känner mycket stor oro inför stigande energipriser. Med detta i åtanke är det inte förvånande att ökad energieffektivitet toppar listan över önskade förändringar i människors hem,” säger Jonas Hernborg, VD på Elitfönster.

När husägare frågas om aktuella bostadstrender som de ser bland sina vänner och bekanta, har många av dessa med energi att göra. Och nästan hälften av de tillfrågade planerar att agera på dessa trender. Energieffektivisering, nya värmesystem och solpanelsinstallationer står högst på önskelistan för många husägare. Förbättrad energieffektivitet anges också som den främsta anledningen för husägare att exempelvis byta fönster och dörrar i de kommande åren.

Tre trender i hemmet

  • Männen tar fler beslut om hemmet

I takt med att hemmets energiförbrukning blir allt viktigare och många funderar på att anpassa sina hem efter det, visar rapporten att vi potentiellt kommer att se en intressant förändring i beslutsfattandet kring hemmet.

Husägare med partner av motsatt kön är överens om att det är kvinnan i hushållet som till största del bestämmer när det kommer till förbättringar och inköp till bostaden. Men helt enligt stereotypen är det till störst del män som fattar besluten om hemmets energilösningar. Med det ökade energifokuset kring hemmet pekar detta mot en förändring som innebär ett större manligt inflytande på hemkonsumtionen, åtminstone på kort sikt.

  • Innovation ger fönster en ny uppgift

Idag spelar nya fönster en viktig roll för att energisäkra hem, då det kan minska husets värmeförlust och därmed sänka energikostnaderna. Framöver kan energiproducerande fönster komma att spela en ännu större roll. Forskare arbetar idag med att förbättra effektiviteten hos transparenta solpaneler, exempelvis genom en beläggning som gör att de kan användas som fönster. Branschen följer detta med stort intresse för att se hur det kan komma att etableras för privatpersoner i framtiden.

  • Nej till jacuzzi - fler gör sig av med spabad

Utbudet på andrahandsmarknaden av spabad har fördubblats på Blocket jämfört med förra året. Detta samtidigt som medianpriset har halverats. En del av förklaringen är stigande energipriser och det ökande behovet av investeringar i mer energieffektiva åtgärder.

Om rapporten

Rapporten ”Future of homes in turbulent times” bygger på intervjuer med 3 400 husägare i Sverige, England, Norge, Danmark och Finland samt expertintervjuer och trendresearch. Den är framtagen av Kairos Future på uppdrag av Inwido, Elitfönsters ägare, och ger en inblick i de boendetrender som kommer att påverka våra hem i framtiden.


Ladda ner rapporten nedan.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 1000 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Kontakter

Relaterat innehåll

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige