Gå direkt till innehåll
Efter vågen av avurbanisering och en vilja att bli mer självförsörjande pekar trenden nu på en önskan om att se över bostaden och skydda hemmet mot extremväder.
Efter vågen av avurbanisering och en vilja att bli mer självförsörjande pekar trenden nu på en önskan om att se över bostaden och skydda hemmet mot extremväder.

Pressmeddelande -

Undersökning från Kairos future visar: Nu vill svenska villaägare klimatpreppa sina bostäder

Hemmet må vara vår borg, men det är en borg som behöver förstärkas då många svenska villaägare tror att deras hem kan komma att drabbas negativt av klimatförändringar och svåra väderförhållanden. Detta enligt en rapport från Kairos Future gjord på beställning av fönstertillverkaren Elitfönster.

Under pandemin och Rysslands invasion av Ukraina började fler svenskar bunkra upp med burkmat, vatten och andra förnödenheter.[1] Samtidigt har vi sett avurbanisering, där fler och fler antingen flyttar ut från städerna eller längre ut på pendellinjen. Vilket i sin tur lett till en grön omställning inom självförsörjning, där många väljer att odla egna grönsaker, skaffa kycklingar till bakgården och installerar solpaneler. Trenden drivs av en strävan efter en livsstil där självproducerade resurser anses vara mer miljövänliga, ekonomisk hållbara, hälsosamma och genuina.

Efter vågen av avurbanisering och en vilja att bli mer självförsörjande pekar trenden nu på en önskan om att se över bostaden och skydda hemmet mot extremväder.

“Hemmet ska vara en fristad och något som ger dig en känsla av säkerhet. Då är det naturligt att vilja trygga upp hemmet. Vi har märkt ett ökat intresse för hållbara produkter, energieffektiva fönster och dörrar, vilket även kan vara en reaktion på elpriserna under det gångna året.’’ säger Jonas Hernborg, VD på Elitfönster.

Enligt undersökningen har andelen villaägare som inte planerar några renoveringar ökat märkbart i skuggan av ett tuffare ekonomiskt läge. Under 2022 planerade endast 14 procent att renovera inom det närmaste året, jämfört med 22 procent år 2014. Rapporten visar dock att villaägarna är mer intresserade av funktionella renoveringar. Att inte ha vädret i åtanke kan bli betydligt mer kostsamt i det långa loppet. Klimatförändringar har orsakat mer extremt väder de senaste åren och tros göra det även framöver. Fler stormar, översvämningar och skogsbränder kan orsaka allvarliga skador på byggnader, vilket kan resultera i höga reparationskostnader som gör försäkringsbolagen tveksamma till att täcka bostäder som bedöms vara i riskzonen för extrema väderfenomen. Då är klimattåliga byggnader och material avgörande. Samtidigt så visar Inwidos marknadsdata att 40 procent av de svenska hemmen fortfarande saknar treglasfönster.

5 saker du kan göra för att klimatsäkra ditt hem

  1. Förstärk ditt tak. Se till att underhålla och se över takmaterialet. Ett starkt tak är avgörande för att hindra vattenläckage vid kraftigt regn och stormar.

  2. Förstärk dina fönster. Kalla vindar som läcker genom otäta lister, väta som tar sig in och material som slits ut snabbt av vädret är ett gissel. Undersök om något läcker in och åtgärda det. Se över valet av fönster. Treglasfönster isolerar bättre mot både värme och kyla än andra alternativ. Ett annat alternativ är att installera solskyddsglas, där glaset per automatik släpper in mer strålningsvärme och solljus vid kallare perioder, och mindre under varmare perioder.
  1. Inspektera dörrarna. Var noga med att hålla alla dörrar och fönster ordentligt stängda. En dörr som blåser upp kan göra stor skada i en storm. Se över fästen, tätning och överväg att byta ut äldre dörrar mot tåligare alternativ. Glöm inte bort dörrar till altan, balkong eller från källare.

  2. Förankra lösa föremål. Allt som är löst i trädgården eller på huset kan utgöra en fara i dåligt väder. En lös solstol eller parasoll kan komma i hög fart och förstöra glasrutor. Om du har en flaggstång, se till att den är väl förankrad. Försök titta med nya ögon - finns det något nära hemmet som du kanske inte tänker på är löst? Ej förankrade gungställningar, stora stegar som är kvar efter att något har fixats på taket eller paviljonger som du brukar lämna framme.

  3. Hjälp dräneringen på traven. Se till att vattnet kan rinna bort från ditt hus genom att rensa stuprännor och avloppsrör regelbundet. Du kan också överväga att installera dräneringssystem om du har problem med översvämningar. Se över samtliga brunnar i hemmet och trädgården, så du märker om vattennivåerna ökar.

Om rapporten

Rapporten ”Future of homes in turbulent times” bygger på intervjuer med 3 400 husägare i Sverige, England, Norge, Danmark och Finland samt expertintervjuer och trendresearch. Den är framtagen av Kairos Future på uppdrag av Inwido, Elitfönsters ägare, och ger en inblick i de boendetrender som kommer att påverka våra hem i framtiden.

[1] https://www.eurofound.europa.eu/publications/policy-brief/2018/social-insecurities-and- resilience, https://hdr.undp.org/content/2022-special-report-human-security

Ladda ner rapporten nedan.

Ämnen


Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Kontakter

Relaterat innehåll

Om Elitfönster

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Bolaget, som har ca 950 anställda, ingår i Inwido-koncernen och hade 2022 en omsättning på 2,3 miljarder kronor. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska.

Elitfönster
Brogårdsgatan 1
57438 Vetlanda
Sverige